This award-winning project for the Town of Richmond Hill involved the conversion of a beachfront roadway into a pedestrian promenade creating a significant lakefront attraction for residents from around the Greater Toronto Area. The site features an outdoor classroom that extends across marshland to a raised boardwalk, to a peninsula with armourstone seat walls, stainless steel & cable railings and a custom carved tree sculpture. The raised boardwalk is semi-circular and extends out into the lake on helical piers. A pedestrian bridge crosses one of the creeks that flows into Lake Wilcox. The bridge has custom corten steel figures cut into the railing, Ipe decking and engraved handrails. The main promenade is comprised of custom shapes, colours and patterns along the length of the concrete walkway. Wave patterns, engravings and large precast paver inserts highlight the walkway. The redevelopment of nearly one kilometre of shoreline required a variety of protection strategies including silt fence, coir logs, check dams, turbidity curtains and pumps for extensive dewatering measures. Additional construction activities included significant asphalt roadway reconstruction and upgrades to municipal services at either end of the site to tie the promenade into parking areas.

Owner: Town of Richmond Hill

Consultant: Dillon Consulting